SEM | Hakusanamainonta

Hakusanamainonta on tehokas tapa kasvattaa yrityksesi näkyvyyttä verkossa. Engaio Digital suunnittelee, auditoi ja toteuttaa hakusanamainontaa.

Vaikuta ja hallitse hakusanamainonnan avulla

Hakusanamainonta (i.e hakukonemainonta, SEM, search engine marketing) tarkoittaa verkkopalvelun mainostamista hakukoneissa. Tarkoituksena on päästä hakutulosten (SERP) kärjessä oleviin mainospaikkoihin.

Yleisimmät hakukoneet ja niiden hakusanamainospalvelut Suomessa ovat suuruusjärjestyksessä: Google (Google Ads ent. Google AdWords), Bing (Microsoft Advertising ent. Bing Ads), DuckDuckGo (Bingin kautta) ja Yahoo (Yahoo Gemini). 

Hakusanamainonta on tehokas vaihtoehto tehdä mainontaa verkossa, joka tuo kustannussäästöjä ja kasvattaa yrityksen mainonnan tulosta.

Hakusanamainonta kohdistetaan tehokkaasti käyttäjän hakusanalle ja on paljon osuvampi etsivälle asiakkaalle toisin kuin perinteiset mediat.

Hakusanamainonta on tärkeä osa digitaalista markkinoinnin työkalupakkia. Sen avulla voidaan luoda nopeastikin liikennettä omiin palveluihin.

Hakukoneissa mainostaminen ei ole myöskään asiakkaille liian päällekäyvää, koska se vastaa hakijan aietta.

Tekstipohjaisen mainonnan tuottaminen voi olla edullisempaa kuin visuaalisen mainonnan tuottaminen.

Lue lisää kasvumarkkinoinnista

Hakusanamainonta ja sen hyödyt

1. Mainonta perustuu lähtökohtaisesti tuloksiin eli mainosten näyttämisestä ei makseta vaan klikkauksista (PPC i.e Pay-Per-Click) ja konversioista.

2. Tulokset ovat hyvin tarkasti mitattavissa ja siihen on tarjolla paljon työkaluja, jotka helpottavat tulosten seurantaa ja parantamista.

Juuri tämän mittauksen avulla tuloksia pystytään parantamaan aktiivisesti reaaliajassa. 

Se, että kampanja ei tuottanut ensimmäisen kuukauden aikana toivotusti kertoo siitä, että siihen pitää reagoida ja muutokset on tehtävä analyyttisesti datan avulla. 

Aktiivinen seuranta parantaa pidemmällä aikavälillä kampanjan tuottavuutta. 

Myös omien tavoitteiden pitää elää muutosten kanssa. 

Aktiivinen testaaminen datan avulla myös parantaa hakusanamainonnan tehokkuutta. 

Optimointi on tärkeää, optimoitpa sitten laskeutumissivuja, mainoscopya, kohdennusta tai hakusanoja. Optimoiminen on tärkeää myös Google Ads -laatupisteiden kannalta

Lue lisää verkkoanalytiikasta

3. Hakusanamainonnalla on tutkitusti korkea tuottoprosentti.

Google arvioi Google Economic Impact raportissa, että jokainen mainosklikki tuottaa 5 orgaanista klikkiä hakukoneessaan.

Arviossa otetaan huomioon, että mainosklikki on arvokkaampi kuin hakukoneesta tullut. Hakukoneklikki on 70% yhtä arvokas kuin mainosklikki.  

Google arvioi varovaisesti, että jokainen dollari käytettynä mainoksiin tuottaa lopulta 8 dollaria, kun otetaan huomioon hakukoneklikit ja mainosklikit yhteensä.

Toisessa tutkimuksessa todetaan (Bernard Jansen and Amanda Spink,  International Journal of Internet Marketing and Advertising 2009), että jokainen dollari käytettynä mainontaan tuottaa kaksi dollaria. 

Luvut ovat tietysti suuntaa antavia ja lopulliset tulokset voivat olla paljon suurempia tai pienempiä riippuen optimoinnin tasosta.

4. Hakusanamainonnalla tavoitetaan oikeat ihmiset oikealla hetkellä, kun he etsivät palvelua tai tuotetta.

Kohdennus tapahtuu valitsemalla oikeat avainsanat, jotka näkyvät hakutuloksissa. 

Tärkeää on löytää yrityksesi kannalta tärkeimmät hakusanat, jotka ovat yritykselle tuottavimpia. 

Tarkkaa paikannusta voidaan myös soveltaa; yrityksen ei tarvitse valloittaa avainsanaa alueelta, jota ei pysty palvelemaan. Mainostat siellä missä yritys toimii tai siellä missä tuotto on.

5. Hakusanamainonta antaa uusia mahdollisuuksia hakukoneoptimointiin ja muuhuun markkinoinnissa.

Pystyt havaitsemaan trendejä alallasi nopeammin, kun tiedostat miten kilpailijat mainostavat ja pysyt siten ajan hermolla. 

Hakukoneoptimoinnin tueksi selkeät hakusanatutkimukset realisoitujen hakusanakampanjoiden pohjalta antaa uusia mahdollisuuksia parantaa omaa orgaanista näkyvyyttä Googlessa.

Lue lisää hakukoneoptimoinnista

Kampanjoissa ja mainosryhmissä on tärkeää ajatella hakusanaoptimointia , jotta tavoitat oikealla tavalla yleisöäsi.

Hakusanamainonnan hinta

Hakusanamainonnan hinta määräytyy monista tekijöistä. Toimiala on yksi suurimmista vaikuttavista tekijöistä. Esimerkiksi pankki- ja rahoitusalalla on erittäin korkeat hinnat, kun taas ravintoloilla on pienemmät kilpailun takia.

Toinen erittäin tärkeä tekijä on kuinka hyvin, Google ads -kampanjan suunnittelija on toteuttanut tilin ja laskeutumissivut on hakukoneoptimoitu avainsanoille.

Mainosklikkien hinta voi vaihdella paljonkin ja siksi on suotavaa löytää halvempia vaihtoehtoja kuin kalliita mainosklikkejä.

Hakusanamainonnan hintaan täytyy myös ottaa huomioon tehdyn työn hinta, oli se tuotettu sisäisesti tai ulkoisesti, jotta saa todellisen kulun ja tuoton laskettua.

Pienimmissä budjeteissa onkin yleensä parempi toteuttaa mainonta itse. Poikkeuksena ovat, jos tarvitsee enemmän tukea, analyyttistä osaamista tai hakusanatutkimusta rinnalle. 

Dynaamisesta huutokaupasta johtuen hinnat eivät ole kiveen hakattuja vaikka tietyn klikkihinnan voikin hakusanalle määritellä, mutta tällä on omat seurauksensa.

Hakusanamainonta toimii huutokauppamenetelmällä, jossa on neljä vaikuttavaa tekijää:

1.  Tarjous
2. Mainosten laatu
3. Klikkausprosentti
4. Laskeutumissivun laatu

Mitä korkeammat laatupisteet mainosryhmillä on, sitä edullisempaa hakusanamainostaminen.

Kohtuullisella budjetilla aloittaminen antaa hyvän kuvan siitä, kuinka paljon hakusanamainonta tulee maksamaan, minkälaisia tuloksia voidaan odottaa ja millaisia vaikutuksia hakusanamainonnalla on yritykselle.

Kampanjoiden edetessä ja datan kertyessä, pystytään tekemään parempia ratkaisuja, jotta kuluja saadaan pienemmiksi tai skaalaamaan ylös tulosten kasvattamiseksi.

Hakusanamainonta | Engaio Digital

Esimerkissämme aloitimme pienemmällä budjetilla, jotta saisimme selville, mitkä yhdistelmät toimivat parhaiten tuottaen tulosta.

Kun tiesimme tavoitteet ja kulut tavoitteiden saavuttamiseksi, nostimme budjetin vastaamaan markkinointitavotteita.

Hakusanamainonnan hintaa määrittäessä on tärkeää arvioida sen konkreettisia haluttuja tuloksia. Olivat ne sitten myynti, liidit tai kävijät tietyltä alueelta.

Konversio-optimoinnin avulla pystytään parantamaan tuloksia haluttuun suuntaan pienilläkin muutoksilla.

Datamäärien kasvaessa hakusanamainontaa pystytään käyttämään yrityksen muiden markkinointitoimenpiteiden hyödyksi.

Datasta on myös hyötyä sisäiseen käyttöön esim. tuotekehityksessä.

Voiko minun yritys käyttää Google Ads -mainontaa?​

Kyllä voi! Mikäli yrityksesi tarvitsee mainontaa verkkoon kohtuullisella budjetilla on siihen Google Ads on mainio ratkaisu!

Parhaat hyödyt hakusanamainonnasta saat, kun verkkosivusi on myös hyvin hakukoneoptimoitu käyttäjien hakuaikeeseen. Mainonta on silloin halvempaa ja esiintyvät korkeimilla mainospaikoilla. 

Asianmukainen analytiikan toteutus on välttämätöntä markkinointistrategian onnistumiselle. Analytiikka tukee hakusanamainontaa, jotta voidaan seurata vaikutuksia liiketoimintaan. Esimerkiksi jos olet käyttänyt tuhansia euroja hakusanamainontaan on hyvä selvittää, minkälaisia vaikutuksia hakusanamainonnalla on ollut liiketoimintaan. 

Data auttaa tekemään tärkeitä päätöksiä hakusanamainonnassa ja miten sitä tulisi optimoida. 

Jos etsit luotettavaa yhteistyökumppania hakusanamainonnan toteutukseen, suunnitteluun, auditointiin tai tarvitset tukea, ota siihen Engaio Digital kumppaniksi.

Me tuotamme laadullista hakusanamainontaa, jotta yrityksesi voisi nauttia korkeimmista tuloksista.